Educatieve projecten maken hier integraal onderdeel van uit. Ook de culturele uitingen vormen onlosmakelijk onderdeel van het verder brengen van de kennis en erkenning van het slavernijverleden en de doorwerking daarvan. Verder coördineert het kenniscentrum landelijk onderzoek naar het slavernijverleden en de doorwerking ervan in het hier en nu, en brengt het centrum landelijke initiatieven bij elkaar.
Het kenniscentrum richt zich op verleden-nu-en toekomst. De kennis waar het om gaat is kennis in de breedste zin van het woord, waarbij ook de ervaringen van nazaten van tot slaafgemaakten, en slachtoffers van hedendaags racisme aan de orde komen. Het gaat om het vertellen van verhalen, bijvoorbeeld over het leven, en de opstanden op de slavenschepen in de 18e eeuw. Maar ook om persoonlijke verhalen van de 1e, 2e en 3e generatie na de onafhankelijkheid. Naast archieven en geschreven geschiedenis over het slavernij- en slavenhandelsverleden is er nadrukkelijk aandacht voor gesproken geschiedenis, uitingen in kunst en cultuur, hedendaagse slavernij of ervaringen van slachtoffers van hedendaags (institutioneel) racisme en discriminatie. Dit alles (ook) in relatie tot de Four Freedoms/Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt en mensenrechten.
Het centrum werkt met vele Zeeuwse en (inter)nationale partners samen om dit doel te bereiken, waaronder overheden, universiteiten, hogescholen, andere kenniscentra, het Anti Discriminatie Bureau Zeeland, maatschappelijke en culturele organisaties, maatschappelijk betrokken bedrijven en burgerinitiatieven. Daarbij richt het centrum zich niet enkel op Nederland maar is er uitdrukkelijk ook aandacht voor de band met Suriname, en de andere landen binnen het Koninkrijk. Omdat het kenniscentrum in aanvang een nationale uitstraling beoogt, zal bij de totstandkoming ervan afstemming met andere relevante organisaties en nationale initiatieven in het kader van slavernijverleden noodzakelijk zijn, waarbij onder andere NiNsee, het ministerie van BZK en het Ministerie van OCW een belangrijke rol spelen. Tot de huidige partners actief in de Projectgroep Kenniscentrum Slavernijverleden behoren de Provincie Zeeland, de gemeenten Middelburg, Vlissingen en Veere, Keti Koti Zeeland, KITAS, Zeeuws Archief, Zeeuwse Bibliotheek, UCR, RIAS, en HZ.